Telefon
WhatsApp
 Önce siyaset meydanına indi, şimdi yeniden filmi geliyor: Zübük bilmecesi yanıt buldu
300 X 250 Reklam Alanı

Zübük filmi ekranda son zamanlarda yayınlanmayan tek Kemal Sunal filmi. Peki neden yine gündeme geldi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Milletimiz Zübük siyasetçilere rağbet etmeyecek" demesi.90’lar özel televizyonların hayatımıza girdiği yıllar oldu. Bununla birlikte Kemal Sunal filmleri ekranın vazgeçilmeziydi. Uzun bir süre 'reyting eşittir Kemal Sunal filmleri' olarak anılmaya başladı. Hatta bir özel kanalın başında bulunan, şimdilerde önemli bir yapım şirketinin ortaklarından olan isim ‘Kemal Sunal uzmanı’ olarak anılıyordu. Zaman içinde ‘muhafazakar’ olarak kabul edilen özel kanallarda da Kemal Sunal filmleri gösterilmeye başlandı. Bunların arasında bugün ‘gösterilmeye çekinilen’ Zübük filmi de vardı. ..

SİYASET İLE ANILMAYA HEP DEVAM ETTİ

Bugün ‘anlattığı konu itibarı ile’ gösterilmeye çekinilen film, daha önce de ‘bazı mesajlar’ verilmek için kullanıldı. Onlardan biri... Yıl 2011, Deniz Feneri Soruşturması yılları. Oda TV’de yer alan şu haberde görülüyor:Deniz Feneri soruşturması kapsamında Kanal 7 yöneticileri de tutuklandı. Kanal 7, bu soruşturmadan Alman istihbaratını sorumlu tutuyor. Yaptığı yayınlarda, Almanya’daki davaya Başbakan Erdoğan’ın adının da “iftira atılarak karıştırıldığını” sürekli gündeme getiriyor. Bunları Odatv’de yazdık, biliyorsunuz… İşte aynı Kanal 7, 19 Temmuz Salı akşamı ilginç bir Türk filmi ekrana getirdi. Ne var bunda, demeyin!Kanal 7’nin yayınladığı, Aziz Nesin’in ünlü "Zübük” eserinden aynı adla uyarlanan ve Kemal Sunal’ın başrolde oynadığı filmdi.
İzleyenler bilir, Zübük’ün hikayesi bir Türk siyasetçisinin hayatını konu ediyor. Başkarakter İbrahim Zübük zade’nin nam-ı diğer Zübük’ün, belediye başkanlığından milletvekilliğine nasıl yükseldiği anlatılır. Zübük, milletvekili olup Ankara’ya gitmek için halkı kandırır, muhalefeti küçük düşürür, demagoji yapar, rüşvet alır vs.Ama sonunda muradına erer ve milletvekili seçilir. Zübük’ün gözü artık Başbakanlık’tadır. Bunun için onu milletvekili yapan partisinden ayrılır, hatta kendisini Ankara’ya gönderen yol arkadaşlarını bile tutuklattırdılar. Filmin sonunda ise Zübük’ün milletvekilliği düşürülür. Evet, Kanal 7 böyle bir hikayesi olan simge bir filmi prime time’da ekrana getirdi. Ne demek istedi acaba?

O BÖLÜM SANSÜRLENDİ

Kasım 2022’ de TV 100 kanalında ‘Gürkan Hacır ile Yüzler Kulübü’ programına çıkan TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın, AK Parti iktidarının 20 yılını eleştirdiği bölümde Erdoğan’ı 'Zübükzade' karakterine benzettiği bölüm yayınlanmamıştı. Kesilen bölümde Baş, Erdoğan’ı, Aziz Nesin’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Zübük filmindeki İbrahim Zübükzade karakterine benzetiyor. "Zübük filmini izlediniz mi?" diye soran Baş, “O film çekilmeseydi, Tayyip Erdoğan’ın biyografisi olarak yazılırdı” diye ekliyor.

VALİ KENDİSİNE ZÜBÜK DİYEN BELEDİYE BAŞKANINI DAVA ETMİŞTİ

‘Zübük’ tartışmasında bir tarih daha… 2010 yılında Bolu'dan Bilecik'e atanınca, Bolu Belediye Başkanı AK Partili Alaaddin Yılmaz’a ‘zübük’ benzetmesi yapan Vali Halil İbrahim Akpınar, 5 bin lira manevi tazminat cezasına çarptırıldı.

Bolu Valiliği görevinden 1 Haziran günü ayrılan Halil İbrahim Akpınar, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Vali Akpınar, gazetecilerin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile anlaşamadığı yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi: “Benim tüm Bolulularla herhangi bir problemim yok. Kendilerine sağlık ve huzur diliyorum. Sadece bir tek zübük diye adlandırdığım şahıs hariç hakkım varsa herkese helal olsun. Kendilerinden helallik diliyorum. Ama o zübük konusunda aynı düşünceye sahip değilim. Allah onu ıslah etsin. Başkada bir şey demiyorum.” Vali Akpınar daha önceleri de gazetecilere Kemal Sunal’ın oynadığı ‘Zübük’ filmi izlemelerini tavsiye ederek, ders alması gerekenler olduğunu söyledi. 

Eski Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar 2018'de, FETÖ irtibatı nedeniyle meslekten ihraç edilmesinin ardından 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ZÜBÜK DİYEN SAVCIYA CEZA

Yine 2011 yılında ilginç bir dava ile karşılaşıyoruz… ‘Kocaeli’de görev yaptığı dönemde Gölcük İlçe Tarım Müdürü Feza Baytöre’ye “Zübük” diyen Cumhuriyet Savcısı İbrahim Karakaş’a 2 ay 15 gün hapis cezası verildiÖte yandan Türkiye Komunist Partisi(TKP) seçim çalışmalarında, "Zübüklerden kurtulma zamanı" sloganını kullandığını belirtti. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan "Türkçe’ye bir kavram hediye edildi ünlü bir edebiyatçımız tarafından: Zübük kavramı. TKP’nin bu seçimlerdeki bir diğer sloganı 'Zübüklerden Kurtuluyoruz'." şeklinde açıkladı.

ZÜBÜK FİLMİ EKRANDA YASAKLI MI?

Bu konuda da çok spekülasyon yapıldı. Edindiğim bilgilere göre filmin yayın hakkı Türker İnanoğlu’nda. Kemal Sunal filmlerinin büyük bölümü Show TV’de yayınlanıyor. Sordum kanala. "Zübük bizim listemizde yok" dediler. Film piyasasında konuşulan uzun bir süredir ‘Zübük’ filminin ekranda olmamasının nedeni bu filme yayın konusunda bir talebin gelmemesi.Yine sektörden konuştuğum isimler "Filmin konusunun bunda rolü olduğunu tahmin ediyoruz" diyorlar. Yani ne haklarını elinde bulunduran taraf ne de kanallar bu filmin yayınlanması konusunda ‘ısrar’ etmiyor. Bu arada filmin ‘Youtube’ta olmaması da dikkat çekiyor. Ama bazı sitelerde bu filmi izlemek internette hala mümkün. RTÜK cephesine de sordum bu film ile ilgili herhangi bir yaptırım ya da konusu geçti mi diye. Gelen bilgi ‘herhangi bir talimat verildiğine dair bilgi yok’ .

ZÜBÜK FİLMİ YENİDEN ÇEKİLİYOR: ADI DEĞİŞTİ

2017 yılında konu gündeme geldi. Bu konuda açıklama yapan yönetmen Ezel Akay, "Aslında filmi geçen yaz çekecektik. Ancak 15 Temmuz nedeniyle ertelemiştik. Filmin her şeyi hazır, bütçesinin çalışmaları bittikten sonra bu yaz sonu gibi çekmeye başlarız" dedi.Sosyal medyadan açıklama yapan Levent Üzümcü ise "Zübük ile ilgili çok soru geliyor, anlatayım. Geçen sene yapacaktık darbe girişimi sonrası rafa kalkmıştı. Şimdi tekrar yapılma ihtimali var" ifadelerini kullanmıştı. Bugün bana gelen bilgilere göre film hayat geçiyor. ‘Bay Z-Biraz Rüşvet Almaz Mıydınız?’ adı ile beyazperde gelmesi bekleniyor.Şu an oyuncu kadrosu belli. Film ‘Zübük’ ün yeniden yorumlanmış hali’ olacağı bilgisi geldi. Filmde bugünkü siyasiler ile ilgili herhangi bir gönderme olmayacağı, genel olarak siyasetin hali ile ilgili daha derin bir film olacağı söyleniyor. Pandemi nedeni ile projeye ara verildiğini öğrendim. Yine kulağıma gelen film Eskişehir’ de çekilecek.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30
20 İST  İstanbulspor 33 4 22 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Kusadasi Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği